http://repositorio.unb.br/handle/10482/7893
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ARTIGO_ShootTipCulture.pdf | 260,86 kB | Adobe PDF | Voir/Ouvrir |
Titre: | Shoot tip culture and thermotherapy for recovering virus-free plants of garlic |
Autre(s) titre(s): | Cultura de ápices caulinares e termoterapia na recuperação de plantas livres de vírus de alho |
Auteur(s): | Torres, Antonio Carlos Fajardo, Thor Vinícius Dusi, André Nepomuceno Resende, Renato de Oliveira Buso, José Amauri |
Assunto:: | Alho Regeneração (Biologia) Termoterapia |
Date de publication: | nov-2000 |
Référence bibliographique: | TORRES, Antonio Carlos et al. Shoot tip culture and thermotherapy for recovering virus-free plants of garlic. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 18, n. 3, p. 192-195, nov. 2000. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/hb/v18n3/v18n3a10.pdf>. Acesso em: 26 abr. 2011. doi: 10.1590/S0102-05362000000300010. |
Résumé: | A cultura de ápices caulinares de alho, associada à termoterapia a seco (exposição dos bulbilhos a temperatura de 37°C, por um período de 35 dias) foi essencial para recuperação de plantas livres de vírus das cultivar de alho Amarante. Nestas condições, 70% dos explantes inoculados se desenvolveram in vitro e produziram plantas, das quais 77% não apresentaram partículas virais quando indexadas por ISEM. Isto resulta em um índice de aproveitamento de 54% dos bulbilhos submetidos à termoterapia. O aumento da temperatura na termoterapia para 40°C reduziu a regeneração in vitro para 20%, e 90% dessas plantas estavam livres de vírus, com um índice final de aproveitamento de 18%. |
Abstract: | Garlic shoot tip culture associated with dry heat thermotherapy (cloves exposed to 37°C for 35 days) were essential for recovering virus free plants of the cv Amarante. In this condition 70% of the explants developed in vitro and produced plants. A total of 77% of those plants was virus free when indexed by ISEM, which resulted in a final index of 54% of virus free plants from treated cloves. The percentage of regeneration decreased to 20% as the temperature increased up to 40°C. However 90% of those plants were virus free, leading to a final index of 18% virus free plants out of treated cloves. |
DOI: | http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362000000300010 |
Collection(s) : | Artigos publicados em periódicos e afins |
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