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Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unb.br/handle/10482/7893
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Title: Shoot tip culture and thermotherapy for recovering virus-free plants of garlic
Other Titles: Cultura de ápices caulinares e termoterapia na recuperação de plantas livres de vírus de alho
Authors: Torres, Antonio Carlos
Fajardo, Thor Vinícius
Dusi, André Nepomuceno
Resende, Renato de Oliveira
Buso, José Amauri
Assunto:: Alho
Regeneração (Biologia)
Termoterapia
Issue Date: Nov-2000
Citation: TORRES, Antonio Carlos et al. Shoot tip culture and thermotherapy for recovering virus-free plants of garlic. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 18, n. 3, p. 192-195, nov. 2000. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/hb/v18n3/v18n3a10.pdf>. Acesso em: 26 abr. 2011. doi: 10.1590/S0102-05362000000300010.
Abstract: A cultura de ápices caulinares de alho, associada à termoterapia a seco (exposição dos bulbilhos a temperatura de 37°C, por um período de 35 dias) foi essencial para recuperação de plantas livres de vírus das cultivar de alho Amarante. Nestas condições, 70% dos explantes inoculados se desenvolveram in vitro e produziram plantas, das quais 77% não apresentaram partículas virais quando indexadas por ISEM. Isto resulta em um índice de aproveitamento de 54% dos bulbilhos submetidos à termoterapia. O aumento da temperatura na termoterapia para 40°C reduziu a regeneração in vitro para 20%, e 90% dessas plantas estavam livres de vírus, com um índice final de aproveitamento de 18%.
Abstract: Garlic shoot tip culture associated with dry heat thermotherapy (cloves exposed to 37°C for 35 days) were essential for recovering virus free plants of the cv Amarante. In this condition 70% of the explants developed in vitro and produced plants. A total of 77% of those plants was virus free when indexed by ISEM, which resulted in a final index of 54% of virus free plants from treated cloves. The percentage of regeneration decreased to 20% as the temperature increased up to 40°C. However 90% of those plants were virus free, leading to a final index of 18% virus free plants out of treated cloves.
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362000000300010
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