http://repositorio.unb.br/handle/10482/33473
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Title: | Short food supply chain : characteristics of a family farm |
Other Titles: | Short food supply chain : características na agricultura familiar |
Authors: | Aguiar, Luane da Conceição Del Grossi, Mauro Eduardo Thomé, Karim Marini |
Assunto:: | Abastecimento de alimentos Agricultura familiar |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Universidade Federal de Santa Maria |
Citation: | AGUIAR, Luane da Conceição; DELGROSSI, Mauro Eduardo; THOME, Karim Marini. Short food supply chain: characteristics of a family farm. Ciencia Rural, Santa Maria, v. 48, n. 5, e20170775, 2018. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170775. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000500800&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 15 abr. 2019. Epub May 21, 2018. |
Abstract: | As Short Food Supply Chains (SFSCs) surgem como alternativa às cadeias convencionais de suprimentos e associam seus alimentos aos conceitos de local, natural, saudável e confiável. No que se refere ao agricultor familiar, as cadeias curtas representam uma oportunidade atrativa para diversificação da produção, captura de maior valor agregado e garantia de rendas mais estáveis. Assim, o objetivo do presente artigo é identificar as características das cadeias curtas atribuídas à agricultura familiar em geral. Para tanto, procedeu-se a uma revisão de literatura com o objetivo de conhecer os estudos e abordagens realizadas sobre as cadeias curtas na academia, em específico da agricultura familiar, para então, identificar suas características. Foi possível identificar características positivas associadas ao agricultor familiar frente às cadeias curtas. Este artigo ressalta a importância de que pesquisas futuras sejam realizadas com um maior aprofundamento do estudo das cadeias curtas com foco direto neste segmento, identificando fatores determinantes para o seu desenvolvimento nos mercados. |
Abstract: | Short Food Supply Chains (SFSCs) provide a dependable substitute for conventional supply chains, as their food reflects the characteristics of “local”, “natural”, “healthy” and “reliable”. For the family farmer, the short chains constitute anexcellent way of diversifying their produce, gaining higher added value and thus warranting steadier revenues. This paper thus aims to discern the distinguishing features that the short chains offer, in general, to the family farm. To accomplish this, a literature review was performed to study the works done and approaches conducted on the short chains in the academy, in terms of family farm, and identify their specifications. Positive characteristics related to family farmers were recognizable in comparison with short chains. This article emphasized the significance and need for future research, as well as the necessity for a more extensive exploration of the subject of short chains, focusing attention on this sector, and pinpointing the determinants to be developed in the market. |
Licença:: | Ciência Rural - (CC BY) - This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License.Fonte: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000500800&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 15 abr. 2019. |
DOI: | http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170775 |
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