Skip navigation
Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://repositorio2.unb.br/jspui/handle/10482/29361
Fichier(s) constituant ce document :
Fichier TailleFormat 
ARTIGO_DietQualityAssessment.pdf396,04 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Titre: Diet quality assessment indexes
Autre(s) titre(s): Índices de avaliação da qualidade da dieta
Auteur(s): Carvalho, Kênia Mara Baiocchi de
Dutra, Eliane Said
Pizato, Nathalia Marcolini Pelucio
Gruezo, Nádia Dias
Ito, Marina Kiyomi
Assunto:: Dieta
Dieta mediterrânea
Índices
Date de publication: 2014
Editeur: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Référence bibliographique: CARVALHO, Kênia Mara Baiocchi de et al. Diet quality assessment indexes. Revista Nutrição, Campinas, v. 27, n. 5, p. 605-617, set./out. 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000500009. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000500605&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 25 out. 2019.
Résumé: Various indices and scores based on admittedly healthy dietary patterns or food guides for the general population, or aiming at the prevention of diet-related diseases have been developed to assess diet quality. The four indices preferred by most studies are: the Diet Quality Index; the Healthy Eating Index; the Mediterranean Diet Score; and the Overall Nutritional Quality Index. Other instruments based on these indices have been developed and the words 'adapted', 'revised', or 'new version I, II or III' added to their names. Even validated indices usually find only modest associations between diet and risk of disease or death, raising questions about their limitations and the complexity associated with measuring the causal relationship between diet and health parameters. The objective of this review is to describe the main instruments used for assessing diet quality, and the applications and limitations related to their use and interpretation.
Para avaliação da qualidade da dieta, diferentes índices ou escores foram desenvolvidos, considerando padrões dietéticos reconhecidamente saudáveis ou baseando-se em guias alimentares para populações em geral ou para a prevenção de doenças. Dos vários índices, quatro deles servem de base para a maior parte dos estudos: Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável, Escore da Dieta Mediterrânea e Índice Geral de Qualidade Nutricional. A partir desses modelos, alguns outros foram criados, com acréscimo do termo adaptado/revisado, ou em novas versões (I, II ou III) como referência do respectivo original. Esses índices, mesmo validados, apresentam associações geralmente modestas com o risco de mortalidade ou doenças, o que aponta suas limitações, bem como a complexidade de se medir a relação causal entre dieta e parâmetros de saúde. Esta revisão tem como objetivo descrever os principais instrumentos de avaliação da qualidade da dieta, assim como suas aplicações e limitações, relativas ao uso e interpretações.
Licença:: Revista Nutrição - (CC BY NC) - This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium provided the original work is properly cited. Fonte: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000500605&lng=en&tlng=en. Acesso em: 25 out. 2019.
DOI: https://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000500009
Collection(s) :Artigos publicados em periódicos e afins

Affichage détaillé " class="statisticsLink btn btn-primary" href="/jspui/handle/10482/29361/statistics">



Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.