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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorCarvalho, Kênia Mara Baiocchi dept_BR
dc.contributor.authorDutra, Eliane Saidpt_BR
dc.contributor.authorPizato, Nathalia Marcolini Peluciopt_BR
dc.contributor.authorGruezo, Nádia Diaspt_BR
dc.contributor.authorIto, Marina Kiyomipt_BR
dc.date.accessioned2017-12-07T05:08:45Z-
dc.date.available2017-12-07T05:08:45Z-
dc.date.issued2014pt_BR
dc.identifier.citationCARVALHO, Kênia Mara Baiocchi de et al. Diet quality assessment indexes. Revista Nutrição, Campinas, v. 27, n. 5, p. 605-617, set./out. 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000500009. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000500605&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 25 out. 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unb.br/handle/10482/29361-
dc.description.abstractVarious indices and scores based on admittedly healthy dietary patterns or food guides for the general population, or aiming at the prevention of diet-related diseases have been developed to assess diet quality. The four indices preferred by most studies are: the Diet Quality Index; the Healthy Eating Index; the Mediterranean Diet Score; and the Overall Nutritional Quality Index. Other instruments based on these indices have been developed and the words 'adapted', 'revised', or 'new version I, II or III' added to their names. Even validated indices usually find only modest associations between diet and risk of disease or death, raising questions about their limitations and the complexity associated with measuring the causal relationship between diet and health parameters. The objective of this review is to describe the main instruments used for assessing diet quality, and the applications and limitations related to their use and interpretation.pt_BR
dc.description.abstractPara avaliação da qualidade da dieta, diferentes índices ou escores foram desenvolvidos, considerando padrões dietéticos reconhecidamente saudáveis ou baseando-se em guias alimentares para populações em geral ou para a prevenção de doenças. Dos vários índices, quatro deles servem de base para a maior parte dos estudos: Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável, Escore da Dieta Mediterrânea e Índice Geral de Qualidade Nutricional. A partir desses modelos, alguns outros foram criados, com acréscimo do termo adaptado/revisado, ou em novas versões (I, II ou III) como referência do respectivo original. Esses índices, mesmo validados, apresentam associações geralmente modestas com o risco de mortalidade ou doenças, o que aponta suas limitações, bem como a complexidade de se medir a relação causal entre dieta e parâmetros de saúde. Esta revisão tem como objetivo descrever os principais instrumentos de avaliação da qualidade da dieta, assim como suas aplicações e limitações, relativas ao uso e interpretações.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherPontifícia Universidade Católica de Campinaspt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleDiet quality assessment indexespt_BR
dc.title.alternativeÍndices de avaliação da qualidade da dieta-
dc.typeArtigopt_BR
dc.subject.keywordDietapt_BR
dc.subject.keywordDieta mediterrâneapt_BR
dc.subject.keywordÍndicespt_BR
dc.rights.licenseRevista Nutrição - (CC BY NC) - This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium provided the original work is properly cited. Fonte: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000500605&lng=en&tlng=en. Acesso em: 25 out. 2019.-
dc.identifier.doihttps://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000500009pt_BR
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