Skip navigation
Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://repositorio.unb.br/handle/10482/52518
Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
ARTIGO_AcuteFlaxseedIntake.pdf587,1 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir
Registro completo de metadados
Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorMoreira, Fernanda Duarte-
dc.contributor.authorReis, Caio Eduardo Gonçalves-
dc.contributor.authorWelker, Alexis Fonseca-
dc.contributor.authorGallassi, Andrea Donatti-
dc.date.accessioned2025-09-25T15:40:20Z-
dc.date.available2025-09-25T15:40:20Z-
dc.date.issued2022-09-10-
dc.identifier.citationMOREIRA, Fernanda Duarte; REIS, Caio Eduardo Gonçalves; WELKER, Alexis Fonseca; GALLASSI, Andrea Donatti. Acute flaxseed intake reduces postprandial glycemia in subjects with type 2 diabetes: a randomized crossover clinical trial. Nutrients, [S.l], v. 14, n. 18, e3736, 2022. DOI:https://doi.org/10.3390/nu14183736. Disponível em: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/18/3736. Acesso em: 19 ago 2025.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unb.br/handle/10482/52518-
dc.language.isoengpt_BR
dc.publisherMDPIpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleAcute flaxseed intake reduces postprandial glycemia in subjects with type 2 diabetes : a randomized crossover clinical trialpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.subject.keywordDiabetespt_BR
dc.subject.keywordGlicemiapt_BR
dc.subject.keywordFibra alimentarpt_BR
dc.subject.keywordLinhaçapt_BR
dc.subject.keywordCarboidratos - nutrição humanapt_BR
dc.rights.licenseThis article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https:// creativecommons.org/licenses/by/ 4.0/).pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/nu14183736pt_BR
dc.description.abstract1Background: Postprandial glycemic excursions are associated with impairment control of diabetes mellitus. Long-term consumption of flaxseed can lower blood glucose levels; however, its effects on the postprandial glycemic response remain unknown. Therefore, this study aimed to evaluate the acute effects of raw flaxseed consumption on the 2 h postprandial glycemic curve in men with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Methods: This was a randomized crossover clinical trial. Nineteen men with T2DM were randomly assigned a standardized breakfast without (control) or with a previous intake of 15 g of ground raw golden flaxseed (flax). Glycemia was measured at fasting and postprandial at 15, 30, 45, 60, 90, and 120 min. Palatability markers (visual appeal, smell, and pleasantness of taste) and taste intensity (sweetness, saltiness, bitterness, sourness, and creaminess) were evaluated. Results: The peak glucose rise and the 2 h AUC glycemic response reduced in the flax group by 17% (p = 0.001) and 24% (p < 0.001), respectively. The glucose peak time, palatability, and taste parameters did not differ between the two groups. Conclusions: Ingestion of 15 g of ground raw golden flaxseed before breakfast decreases the 2 h postprandial glycemic response in men with T2DM.pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4923-9114pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7260-9497pt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5894-005Xpt_BR
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-1852-485Xpt_BR
dc.contributor.affiliationMinistério da Saúde, Coordenação Geral de Atenção às Pessoas com Doenças Crônicaspt_BR
dc.contributor.affiliationUniversidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologias em Saúdept_BR
dc.contributor.affiliationUniversidade de Brasília, Departamento de Nutriçãopt_BR
dc.contributor.affiliationUniversidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologias em Saúdept_BR
dc.contributor.affiliationUniversidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologias em Saúdept_BR
dc.description.unidadeFaculdade de Ciências e Tecnologias em Saúde (FCTS) – Campus UnB Ceilândiapt_BR
dc.description.unidadeFaculdade de Ciências da Saúde (FS)pt_BR
dc.description.unidadeDepartamento de Nutrição (FS NUT)pt_BR
dc.description.ppgPrograma de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologias em Saúdept_BR
dc.description.ppgPrograma de Pós-Graduação em Nutrição Humanapt_BR
Aparece nas coleções:Artigos publicados em periódicos e afins

Mostrar registro simples do item Visualizar estatísticas



Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.