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Título: Synthesis and biological evaluation of new salicylate macrolactones from anacardic acids
Autor(es): Logrado, Lucio Paulo Lima
Silveira, Dâmaris
Romeiro, Luiz Antonio Soares
Moraes, Manoel Odorico de
Cavalcanti, Bruno Côelho
Costa-Lotufo, Leticia Veras
Pessoa, Cláudia do Ó
Santos, Maria Lucilia dos
Assunto: Caju
Ácidos
Macrolactonas salicilato
Data de publicação: 22-Set-2005
Referência: LOGRADO, Lucio Paulo Lima et al. Synthesis and biological evaluation of new salicylate macrolactones from anacardic acids. Journal of the brazilian chemical society, Campinas, v. 16, n. 6-A, p. 1217-1225, 2005. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/jbchs/v16n6a/27069.pdf>. Acesso em: 7 jan. 2011. doi: 10.1590/S0103-50532005000700020.
Resumo: No âmbito de uma linha de pesquisa que visa a obtenção de novas substâncias bioativas, a partir de lipídeos fenólicos não-isoprenóides de Anacardium occidentale, descrevemos a síntese e avaliação citotóxica de novas macrolactonas salicílicas, preparadas a partir da mistura de ácidos anacárdicos, principal constituinte do líquido da casca da castanha de caju (LCC) in natura.
Abstract: In connection with our ongoing investigation in the search for new bioactive compounds using non-isoprenoid phenolic lipids from Anacardium occidentale as starting material, we describe the synthesis and cytotoxicity screening of some novel salicylate macrolactones prepared from anacardic acids, the major constitutents of natural cashew nut-shell liquid (CNSL).
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532005000700020
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