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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorRodrigues, Juliana Petrocchipt_BR
dc.contributor.authorJacinto, Marcos J.pt_BR
dc.contributor.authorOliveira, Henrique Lima dept_BR
dc.contributor.authorFalcão, Yuri Henrique de Oliveirapt_BR
dc.contributor.authorSuarez, Paulo Anselmo Zianipt_BR
dc.contributor.authorRossi, Liane M.pt_BR
dc.date.accessioned2017-12-07T05:07:22Z-
dc.date.available2017-12-07T05:07:22Z-
dc.date.issued2014-12pt_BR
dc.identifier.citationRODRIGUES, Juliana Petrocchi et al. Comparing thermal-cracking and catalytic hydrocracking in the presence of Rh and Ru catalysts to produce liquid hydrocarbons from vegetable oils. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 25, n. 12, p. 2364-2369, dez. 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20140249. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532014001202364&lng=en&nr m=iso&tlng=en. Acesso em: 13 jul. 2020.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unb.br/handle/10482/29247-
dc.description.abstractNeste trabalho descrevemos a obtenção de hidrocarbonetos líquidos por meio do hidrocraqueamento catalítico de óleo de soja, dendê e mamona, na presença e ausência de catalisadores nanoparticulados de rutênio e ródio. A reação realizada a 200 ºC leva somente à hidrogenação de ligações duplas C=C. No entanto, a 400 ºC, foi observada a decomposição dos triacilglicerídeos, levando a hidrocarbonetos e compostos oxigenados. O hidrocraqueamento catalítico de óleos vegetais na presença de Rh e Ru levou a um aumento da quantidade de produtos desoxigenados e à formação de hidrocarbonetos lineares de cadeia longa, que são adequados para utilização como combustível para motores diesel, quando comparado com o da reação de pirólise na ausência de catalisadores. O catalisador de Ru é mais eficaz do que o catalisador de Rh, especialmente no caso do óleo de mamona, provavelmente devido à sua maior oxofilicidade quando comparado com Rh.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Químicapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleComparing thermal-cracking and catalytic hydrocracking in the presence of Rh and Ru catalysts to produce liquid hydrocarbons from vegetable oilspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.subject.keywordCraqueamento catalíticopt_BR
dc.subject.keywordÓleos vegetaispt_BR
dc.subject.keywordElementos químicospt_BR
dc.subject.keywordRutêniopt_BR
dc.subject.keywordBio-oilpt_BR
dc.subject.keywordBiomassapt_BR
dc.rights.licenseJournal of the Brazilian Chemical Society - (CC BY-NC) - This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited. Fonte: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532014001202364&lng=en&nr m=iso&tlng=en. Acesso em: 13 jul. 2020.-
dc.identifier.doihttps://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20140249pt_BR
dc.description.abstract1We describe herein the production of liquid hydrocarbons through the catalytic hydrocracking of soybean, palm tree and castor oils, in the presence and absence of ruthenium and rhodium nanoparticle catalysts. The reaction at 200 ºC leads to the hydrogenation of C=C double bonds only. However, at 400 ºC, the decomposition of the triacylglycerides was observed, leading to hydrocarbons and oxygenated compounds. The catalyzed hydrocracking of vegetable oils in the presence of Rh and Ru strongly increased the amount of deoxygenated products and the formation of long-chain linear hydrocarbons, which are suitable for use as diesel fuel, when compared with pyrolysis reaction in the absence of the catalysts. The Ru catalyst is more effective than Rh, especially in the case of castor oil, probably due to its higher oxophilicity when compared to Rh.-
dc.description.unidadeFaculdade UnB Gama (FGA)-
dc.description.unidadeInstituto de Química (IQ)pt_BR
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